Veidai, istorijos, detalės

2010 m. gegužės 14 d., penktadienis

Viena trečioji

... Trys mėnesiai...

Šiandien gegužės 14-oji. Lygiai trys mėnesiai prabėgo nuo atsisveikinimo su
namais Lietuvoje. Už lango +30, gatvėje tikra pekla, o žmonės vis dar juodais apdarais.

O vis dėlto, po trijų mėnesių čia, juodi gruzinų drabužiai jau nebe taip dirgina akis kaip pradžioje. Dabar matai giliau - juodai nuo galvos iki kojų apsirengę gruzinai taip pavargę nuo gyvenimo ir jo nešamų negandų, kad spalvos jiems neteko prasmės. Juoda gedulo spalva gruzinams - kasdienybė. Ir nesvarbu, kad už lango kepina saulė.

Prieš kelias dienas man paaiškino, kad apvalaini ženkliukai ant žmonių drabužių - tikrai ne keistai atrodantis papuošalas, o mirusiųjų artimųjų nuotraukos. Jas gruzinai, kaip medalius, visada nešioja ant krūtinės. Taip rodydami pasauliui savo skausmą. Ir ne 40 dienų, o visą gyvenimą. Tiesa, šis paprotys gyvas jau vien provincijoje.

... Trys mėnesiai - 1/3 man skirto laiko Gruzijoje. Jau kurį laiką rožiniai kalnų, vyno, svetingumo, draugiškumo, daržovių ir vaisių šalies akiniai dulkėja po lova. Akys geriau ima matyti be jų... Gruzija - kontrastų šalis. Joje dar daug neteisybės, diskriminacijos, moterų ir vaikų teisių dažnai nepaisoma, supuvusi socialinio draudimo ir būtinosios medicininės pagalbos sistema, klesti valdžios pareigūnų savivalė, biurokratinis aparatas kaip nupenėta hidra, narkomanija ryja tūkstančius žmonių gyvybių, o paprasti žmonės tiesiog nuo visko pavargę ir galvoja, kada gi pasibaigs šis vargų pakalnėn kylantis jų keliukas... Kalnai, jūra, vynas, žmonių gerumas ir nuoširdumas iš Gruzijos niekur nedingo. Visa tai yra. Tik juos slegia kalnai sunkumų ir neteisybės.

Reikia padėti. Tik kaip?..

P.S. Vakar gavau vizą į Iraną. Mėnesio pabaigoje porai savaičių trauksiu ten. Islamas, mečetės, šariato teisė, griežta moterų drausmė. Bus įdomu. Reikia ruoštis čadrą.

3 komentarai:

Ilva Bērza rašė...

Hello, Regina! I think your blog would be interesting for me if only I could understand more than 10 words from all text. :D But still - it's nice that Latvian and Lithuanian is so similar.

P.S. I just wanted to say HI to my Angel! ;) :*

Unknown rašė...

Labas mano brangioji drauge... jau kuri laika seku tavo blog'a ir tame pasaulyje gyvenu kartu su tavimi, tavo isgyvenimais ir nuotykiais. :) Seku toliau, ir gyvenu toliau, kad galeciau pasinerti im an pazistamas vietas, kalnus, kur vaikystes aidai aidi iki siolei :)

Unknown rašė...

Gedulo zenkliukus nesioja labai retas kas net ir toje provincijoje.o juoda apranga nebutinai simbolizuoja gedula..juk ir Lietuvoje devi juodus drabuzius ne tik gedulo metu..be to apsirengus juodos spavos drabuziais ne taip matosi prakaito demes :) ten gi subtropikai-dregme didele o ir karstis vos pakeliamas...
po laidotuviu buna vyrai nesikerpa,nesiskuta 40dienu,bet ir tai jau retai kur pamatysi tokiu "baisipukiu".
o del valdzios pareigunu savivales galiu papriestarauti.ten su korupcija tvarkomasi zymiai griezciau ir operatyviau nei pas mus.man besisveciuojant Gruzijoje(bizeli-liepa)4m nuteise kaleti 2 pareigunus kurie isdave leidima kirsi miska uz tam tikra suma.ten medzio be leidimo nenukirsi-didziules baudos.musu istatymu saugotojams pavyzdi reiketu imti is gruzinu