Veidai, istorijos, detalės

2010 m. balandžio 24 d., šeštadienis

Gruzija ir ES

.. gruzinų nuomonės apie ES..

Zugdidis - nedidelis Vakarų Gruzijos miestas pačiame Gruzijos - Abchazijos pasienyje. Iš čia keliai veda ne tik į kalnus, bet ir vieną sudėtingiausių Pietų Kaukazo konflikto zonų - nepriklausomybės siekiančią separatistinę Abchazijos respubliką. Kiekvienas šio skurdo nustekento regiono, vadinamo Samegrelo, gyventojas žino Europos Sąjungą ir lenkiasi jai kone iki žemės. Neoficialiai kalbama, kad pusę pinigų į miestą atveža būtent ES taikdariai, įvairios misijos, komisijos, savanoriai ir projektai.

„Gerai. Labai gerai. Puikiai. Džiaugiuosi, kad ji yra. Optimistiškai. Palankiai. Tegu daro dar daugiau. Tikiuosi, kad jie nuo mūsų nenusisuks. Mums reikia siekti dar labiau suartėti", - taip ir panašiai į klausimą apie požiūrį į ES, atsakinėjo žmonės pagrindinėje Zugdidžio gatvėje.

Pinigų maišai

Pasaulį krečiant ekonominei krizei, Gruzija sugeba po truputį augti. Ji nedideliais žingsneliai (pernai jos BVP augo apie 2%, šiemet taip pat planuojamas kelių procentų augimas), bet užtikrintai stumiasi pirmyn. Europos Sąjungos vaidmuo čia - pirmaujantis:

„Kad ir kas ką sakytų, nešdama į Gruziją demokratiją, žmogaus teises, teisinę santvarką, liberalias vertybes, ES pirmiausia atneša pinigų. Ir tai yra viena pagrindinių mūsų meilės šiai struktūrai priežasčių. Bent jau regionuose, kur dažnai trūksta maisto, o pro stogą sunkiasi vanduo, tai tikrai", - pasakoja Rusudan Kalichava, pirmoji, dar prieš 15 metų Zugdidyje įkūrusi nevyriausybinę ne pelno siekiančią organizaciją „Atinati".

40-metė Tiko gyvena viena dideliame gražiame name Zugdidžio centre. Kone kas savaitę ji turi „svečių iš Europos Sąjungos". Tiko nuomoja kambarius keliaujantiems ir į miestą užsukantiems įvairiems ES pareigūnams. Už naktį europietis moka po 80 GEL (119 Lt).

„Dirbdama mokykloje informatikos mokytoja per mėnesį aš uždirbu 84 GEL (125 Lt)", - palyginimus žeria Tiko.

Nedidukės kavinukės savininkas šviesiaplaukę merginą pamato dar už kelių šimtų metrų ir įvairiais būdais kviečia užsukti. Jam užsieniečiai - pagrindiniai ir beveik vieninteliai klientai. Jis džiaugiasi ir myli ES, nes prieš kelias savaites nusipirko naujutėlį džipą. Sako, kad prisitaupė iš kavinės pelno.

„Juk pas mane alaus ar viskio išlenkti renkasi visi Zugdidyje gyvenantys užsieniečiai. Todėl linkiu Europai kuo greičiausiai pasveikti po krizės ir atsiųsti pas mus dar daugiau tarptautinių misijų", - šypsenos neslepia kavinės savininkas Zaza.

Europiečius, o tiksliau, jų pinigines, čia myli visi: turgaus prekeiviai, nedidelių privačių parduotuvėlių savininkai, padavėjai, valkataujantys vaikai ir net benamiai šunys.

Vertybių perstumdymo metas

Tačiau, be pragmatinės meilės ES pinigams, yra ir kitokia, graži, nuoširdi ir kartu atsargi, meilė europietiškoms vertybėms.

Anot ponios Rusudan, pastaruosius keletą metų Gruzijoje vyksta įdomūs vertybiniai pokyčiai. Jaunimas daugiau keliauja, studijuoja užsienyje, atsiveža iš Vakarų kitokį, kur kas laisvesnį požiūrį į gyvenimą. Ir nebežino, ką su juo daryti.

„Laisvė atnešė į Gruziją savotišką chaosą: daug blizgučių, daug laisvų poelgių ir senų tradicijų atmetimo. Dažnai žmonės dabar yra pasimetę ir pametę save. Manau, mes kartu su ES dar turime daugybę darbo šioje srityje. Reikia parodyti žmonėms, kad tikros gruziniškos tradicijos ir vertybės beveik nieko nesiskiria nuo europietiško vertybinio pamato. Tiesa, per mūsų pačių apsileidimą atsirado krūvos pseudovertybių", - įsitikinusi ponia Rusudan, prieš savaitę Zugdidyje atidariusi prieglaudą nuo smurto šeimoje nukentėjusioms moterims.

Jai pritaria ir jaunas teisės specialistas Giorgijus Gardava, dirbantis Zugdidžio savivaldybėje:

„Dabar nebeaišku ką galvoti, ar didžiuotis tuo, kad esi gruzinas, ar tai atmesti ir tapti europiečiu. Mums reikia pasirinkti kryptį ir viską susidėlioti. Iš pradžių mūsų norėjo viena sąjunga, dabar štai suartėjame su kita. Iš vienos pusės esame labiau azijiečiai, iš kitos - europiečiai. Šita kryžkelė ir neaiškumai vyrauja visur: mūsų valdžioje, mūsų teisinėje sistemoje, mūsų ekonomikoje, mūsų, gruzinų, galvose", - sako jis.

Pasak pono Giorgijaus, Europos Sąjunga neabejotinai yra Gruzijos ateitis. Tačiau iki jos dar labai labai toli, mat, pirmiausia, reikia susivokti patiems kur judėti. Dar reikia pasitikrinti savo vertybes, jas nušlifuoti nuo susikaupusių posovietinio nihilizmo apnašų. Be to, itin svarbu nepamesti savojo, gruziniško, identiteto.

www.DELFI.lt

1 komentaras:

Unknown rašė...

mokytojos-aukletojos alga kaimelyje yra nuo 200 iki 300 GEL.mieste mokytoju algos didesnes.
gal jusu aprasyta mokytoja dirba 8val per savaite...