Veidai, istorijos, detalės

2010 m. vasario 23 d., antradienis

Tokia štai diena

..vasario 23-oji..

Lygiai prieš 66-erius metus Stalinas padovanojo šimtams tūkstančių čečėnų ir ingušų dovaną - tautų tremtį. Šią dieną tūkstančiai nekaltų ir iki tol laisvų žmonių sovietų valdžios deportuoti į Vidurinę Aziją. Daugiausia - Kazachstaną. Šios tautos šiandien mini gedulo ir tremties dieną. Tuo tarpu Rusija šiandieną pompastiškai švenčia Vasario 23-ąją – Sovietinės kariuomenės dieną, neseniai pervadintą į Tėvynės gynėjų dieną.

Už ką ir kodėl Josifas Visarionovičius sugalvojo tremti vainachus - čečėnus ir ingušus - niekas jiems iki šiol taip ir nepaaiškino (lietuviams, bei kitoms tautoms, gavusioms kruviną šio tautų vado dovaną, taip pat niekas atsakyti kol kas nesiteikė). Ir atsiprašyti Rusija, be kita ko, nemato už ką.

- Valdžia tremia ir deportuoja kai jaučia esamą ar įsivazduojamą pavojų. Sovietų valdžia ne kartą ėmėsi šių priemonių prieš kaimynines tautas. Ji bijojo prarasti savo sienas. Ji bijojo laisvų žmonių. Ji bijojo asmenybių. Ji bijojo savarankiškumo..., - radijo laidoje „Echo Kavkaza“ dėstė vienas gruzinų tyrinėtojų.

Šiandien Ingušija ir Čečėnija išlieka vienais karščiausių ir neramiausių taškų visoje Rusijos federacijoje. Čia nuolat liejamas kraujas, sprogdinama, šaudoma. Čia nekvepia, ir jau seniai, ramybe. Gal prie to prisidėjo žiauri Stalino ranka? Galbūt ji į žmonių sąmonę ir pasąmonę įrašė neapykantą Rusijai?..

Kalnų tautos visada buvo ryžtingos ir nepalaužiamos. Tarp kalnų lengviau pasislėpti. Juos sunku įveikti. Todėl šios tautos iki šiol nepasiduoda ir augina savo vaikus kovotojais. Čia, Kaukaze, nepaprastai svarbus kraujo ryšys. Jie niekada neišduoda (tuo tarpu lietuvių miško broliams dažnai kapą kasė draugų silpnavališkumas, išdavystės ir saugumiečių klastos).

Nors jų, vainachų, nepriklausomybių kova senokai išsigimė ir tapo pernelyg pikta, kruvina ir savanaudiška, šiandien jie aprauda žuvusiuosius ir nukentėjusiuosius nuo raudonojo SSRS teroro. O Rusija švenčia Tėvynės gynėjų dieną. Visa tai vyksta vienoje šalyje. Ir tai tampa dar labiau pavojinga, nes vieniems gedint, o kitiems švenčiant, taika, vargu, ar jau pakeliui.

2 komentarai:

Eugene rašė...

Žinok vasario 23 pradeda švesti dar apie dešimt - dvidešimt metų iki tų įvykių, tad čia labiau likimo ironija nei rusų klasta ;]

Re. rašė...

Taip, sutinku, kad dabar tai likimo ironija... bet valstybės vadų požiūris šiandien į visus tuos įvykius taip pat labai iškalbingas. Ir deja, bet man tikrai atrodo, kad jie nesuinteresuoti taikiai išspręsti šiomis dienomis vis dar rusenančius konfliktus. Deja.